vrijdag 29 december 2017

SLECHTS OP BEZOEK


Uit logeren. Jippie!

Ideaal als je familie, bekenden of buren hebt die met plezier tijdens jouw afwezigheid - of dat nu een dagje weg is of een langere trip - op je beste vriend passen. Vooral voor eigenaars die moeite hebben om hun hond in een pension achter te laten, is een vertrouwd en huiselijk logeeradres een uitkomst. Het is best een verantwoording om op andermans hond te passen. Informatieloket voor geslaagde logeerpartijen.

Reservering

Iedereen leidt een druk leven. Geef de boeking tijdig door zodat de oppas voldoende vrije tijd kan inruimen om jouw hond een fantastische vakantie te bezorgen. Probeer in eerste instantie een enkel nachtje overblijven. Is de sleepover een succes, dan kun je met een gerust hart langer op vakantie. We gaan er voor het gemak vanuit dat de oppas minimaal iets van hondengedrag afweet. Een overzicht met de rituelen van je hond geeft de oppas houvast als de hond om iets vraagt wat niet direct begrepen wordt. Beschrijf het wandelschema, de slaapplek, voerdertijden, voereenheden, belangrijke commando’s, bij of na welke gelegenheden mogelijk (belonings)koekjes worden gegeven, of de hond borstelen toelaat, of de hond ergens angstig voor is, medicijnen gebruikt, en of de hond goed overweg kan met soortgenoten. Benoem de vijanden of geef een signalement: bijvoorbeeld als de hond discrimineert op ras of kleur. In het bijgevoegde wensenlijstje zet je hobby’s, de favoriete spelletjes en zijn persoonlijke voorkeuren zoals kroelen ja of nee, en waar. De oppas gebruikt het meegekregen overzicht als een leidraad. Ingesleten gewoontes bij de baas, bepaalde gedragingen, en de omgang met soortgenoten kunnen bij een andere begeleiding verrassend uitpakken. Het bekende spreekwoord ‘vreemde ogen dwingen is net zo van toepassing op honden als op kinderen.

Maak van te voren glasheldere afspraken over de vergoeding, wat te doen bij heimwee (wel of niet vertellen bij contact), ziekte, ongeval (overleg dierenarts) of schade (zijn beide partijen verzekerd?). Het voorkomt dat bij calamiteiten een jarenlange vriendschap of familieband in een drama eindigt.


Hoe stel je de logé op zijn gemak?

Een hond die kind aan huis is, zal zich snel thuis voelen. Voor elke tijdelijke gast geldt dat de eerste indruk allesbepalend is. Een bevriende hond gunt jou het voordeel van de twijfel. Een warm onthaal legt de basis voor een geslaagde logeerpartij.

Laat de eigenaar zelf zijn hond bij jou afleveren. Zo weet de hond dat het oké is. Zijn baas heeft immers de locatie en de bijbehorende bewoners goedgekeurd. Houd het bij het vertrek kort en luchtig in plaats van omstandig. Een eigenaar die op het allerlaatste moment toch twijfelt of hij de hond zal uitlenen, werk je vriendelijk doch beleefd de deur uit met een opgewekt: ‘Geniet van je vrije dag(en).’

Geef de hond na het vertrek van zijn eigenaar iets overdreven lekkers en laat hem weten dat jullie samen een leuke tijd tegemoet gaan. Neemt de hond de steekpenning aan dan voelt hij zich zeker te weten op zijn gemak. Bovendien schept het verwachtingen bij de hond: hier ga ik het goed krijgen. Heeft de hond zich laten omkopen dan is dat een goed tegenargument bij een eventuele latere huilie huilie: als je smikkelt van lekkers, kan het verdriet nooit erg zijn.

Start daarna met de rondleiding. Samen de boel verkennen leidt af van het afscheid. Neus samen met de hond rond in de tuin en laat de hond binnenshuis antichambreren. Ga niet zitten afwachten. Als jij je gewone gang gaat, schikt de hond zich meestal snel.


Verwenweek(end)

Samen genieten van lange wandelingen. Buiten voelt een hond zich vrijer. Doordat de hond mentale afleiding en fysieke inspanning heeft gehad, slaapt hij in een ‘vreemd’ huis waarschijnlijk als een roosje.
Schat goed in of de oppas is opgewassen tegen probleemsituaties onderweg. Indien de oppas de hond nog nooit alleen heeft uitgelaten, de hond niet voor 100% op afroep komt, verlang dan om hem aan de lijn te houden. De telefonische boodschap overgebracht krijgen dat je hond is weggelopen, is het laatste dat je wilt. 

Praktisch elke hond wordt graag aangehaald en vindt positieve aandacht fijn. Hij zal zich speciaal voelen als je hem verwent met een massage of een weldadige borstelbeurt. Vertroetelen op zijn tijd mag best, de hond heeft immers net als zijn baas vakantie.

Heimweehond

Een hond die naar buiten kan, voelt zich niet opgesloten. Zet de deur naar de tuin of balkon open, al is het maar op een kier. Honden in een voor hen onbekende omgeving rusten niet voordat ze weten waar de nooduitgang is. Uiteraard is de tuin hermetisch afgesloten, zodat ontsnappingsgevaar uit te sluiten is.

Ga de zenuwachtig drentelende hond die zich even verloren voelt niet achterna, daar wordt hij alleen maar nerveuzer van. Blijf bezig en ga gewoon door met je dagelijkse beslommeringen. Laat de hond jou opzoeken voor een knuffel of support.

Tegenstribbelende honden die liever naar huis willen, kunnen zich standvastig voor de buitendeur posteren. Soms helpt het de ruimte te beperken zodat de hond niet bij de deur kan komen. In de rest van het huis kan hij dan op andere gedachten komen.

Voorkom stilte. Zet achtergrondmuziek op die hij thuis gewend is of speel kalmerend klassiek of meditatieve natuurklanken af. Praat over koetjes en kalfjes. Laat geregeld de naam van de baas vallen als je merkt dat dit de hond geruststelt.

De ultieme tip tegen onrustige logeetjes is langdurig kokkerellen. Keukenverkeer geeft de hond iets om naar uit te kijken. Van ovenheerlijke geuren en bouillon trekken gaat elke hond watertanden.

Buurhond als logé? Menige hond slaapt liever ’s nachts thuis of waakt overdag in eigen tuin. Ze geven het aan door te gaan liggen en niet mee terug te willen nadat je binnenwipte om de post te verzorgen en de planten water te geven. Als de hond dit als prettiger ervaart, laat ‘m dan. Hij trekt waarschijnlijk snel genoeg bij als hij begrijpt dat zijn baas langer wegblijft en als hij de eenzaamheid beu is.

Natuurlijk mist de eigenaar zijn hond. Stuur berichtjes en foto’s of filmpjes waarop te zien is dat de hond het naar zijn zin heeft. Wat altijd in de smaak valt bij de eigenaar is bij terugkeer een gasten(dag)boek aanbieden als souvenir van een prettig verblijf.



Vriendje over de vloer

Je logé heeft niet het rijk alleen omdat je zelf een hond hebt. Bedenk voordat je een slaper krijgt of je eigen hond dit zal waarderen. Een must is dat de honden samen door een deur kunnen. Dit moet je zelfs letterlijk opvatten. Als de hond arriveert, laat je beide honden tegelijkertijd van buiten naar binnen gaan. Zo voorkom je claimgedrag; berg sowieso vooraf knuffels, lievelingsspeelgoed en botten waardoor ruzie kan ontstaan, op. De verhouding met hondenvriendjes binnenshuis is verschillend ten opzichte van wandelingen.
De eigen hond kan speelser worden, bezitterig, jaloers of competitief gedrag vertonen. Hij kan zich aanstellen om interessanter te zijn dan de gast waarmee hij jouw aandacht moet delen. Verdeel je aandacht zo eerlijk mogelijk over beide honden: de eigen een beetje meer dan de gast. De logé kan zich voorzichtiger gedragen dan je gewend bent, omdat hij te gast is. Hij gaat niet in op speluitnodigingen, terwijl hij dat normalerwijs wel doet. Reken erop dat meerdere honden in huis elkaar opjuinen met blaffen. Vraag de gasthond zich aan de huisregels te houden. Wees voorbereid op een stoelendans. Het is bijna een ongeschreven wet dat de hond des huizes in de meegebrachte mand gaat liggen en de logé in de mand van jouw hond.

Volpension

Het is boeiend om uit te proberen hoe je eigen hond zal reageren op een tweede erbij. Let wel: om een verblijf tot een succes te maken is een verblijf voorbehouden aan een select groepje hondenvrienden. Het tijdelijke hondenhotelpersoneel was op alles voorbereid. Een hartelijke receptie bij het inchecken is doorslaggevend. Nadat de gast op kamertemperatuur was gekomen, liep alles op rolletjes. Het logeetje draaide met de dagelijkse routine mee alsof ze al jaren permanent deel uitmaakte van ons huishouden. Beer was dartel en speels en deelde alles met haar. Gezellig, leven in de brouwerij.
Het logeetje verwachtte terecht een VIP behandeling en die kreeg ze. De hal van het resort werd tijdelijk getransformeerd tot lobby door er een bankje in te plaatsen waar ze overdag samen op konden rusten. ’s Nachts sliep ze in zijn mandje en hij in dat van haar. Na de ochtendknuffel en de wandeling was er een ontbijtbuffet. Zij wilde enkel naar buiten, omdat ze na afloop eten kregen.
Zoals in de fictieve reisgids vermeld stond, liggen op drie minuten loopafstand allerlei groenvoorzieningen met diverse mogelijkheden. Op weg naar het park kefte het logeetje vol overtuiging naar de honden uit wat terstond háár buurt was. Omdat ze bij ons hoorde, werd ze onmiddellijk opgenomen in de vaste wandelgroep.
Bij terugkeer in het ******hondenhotel was de lunch het allerbelangrijkste. Het logeetje deelde de lakens uit. Opgewonden sprong ze in het rond en produceerde op hoge zangerige toon geluidjes die nog het meest aanhoorden als miemelen. De dogwalker kreeg bijna geen tijd om zijn jas aan de kapstok te hangen. De brokken werden geserveerd in de keuken die voor de gelegenheid tot ontbijtzaal werd omgetoverd. Allebei kregen ze een apart bakje voorgeschoteld, anders had de bescheiden Beer geen schijn van kans. Tijd voor een dutje. Soms lagen Miemelmuis en Berebeer innig verstrengeld in de grote mand. Wat waren ze lief voor elkaar. Haar eigen mandje - dat we voor alle zekerheid mee hadden laten geven - had net zo goed thuis kunnen blijven staan.
Als enige aanwezige hotelgast genoot ze een uitstekende service en werd ze behoorlijk in de watten gelegd; een weldadige massage is inbegrepen bij het standaardarrangement. Haar vakantie zit erop, in het gastenboek is weer een compliment bijgeschreven. Het short stay logeetje is opgehaald en huiswaarts gekeerd. Binnen is het stil en saai. Wat ben je gauw gewend aan een hond erbij. Beer keek beteuterd nu hij weer enig kind was. Zelfs de baas vergiste zich door naar haar riem te zoeken, terwijl hij nu slechts één hond hoefde uitlaten. Gelukkig heeft zich een nieuwe gast aangemeld. De reservering voor een weekend is zojuist telefonisch binnengekomen. 

Met dank aan de gastheer/vrouw Katur, Skip en Pop en gasten (o.a. Payka, Tyra, Skolli, Cruzer, Byker, Misty, Pippi, Toby, Jones, Tedje, Spider) van ******thuishotel Kluifje. Op de foto's: Pop en Jones.